Font de la Mel i Molí de Can Sobrepera

Sobre la llera de la Riera de Torrelles hi trobem el molí de Can Sobrepera, un dels tres molins fariners de la població. Aquest molí aprofitava l’aigua de la riera per a moure la mola que convertia el gra en farina. Com que la riera no tenia un cabal abundant, s’hagué de construir una bassa per emmagatzemar l’aigua. Així doncs, obrint les comportes que comunicaven la bassa amb l’interior del molí, l’aigua entrava amb força i feia girar la mola.

El molí, segurament construït sobre un altre  d’època medieval, es bastí durant el segle XVIII per un important augment demogràfic ja que durant aquest segle la població de Cantallops pràcticament es va quadruplicar i calia proporcionar-los farina per fer pa, l’aliment principal de la seva dieta. El molí està molt malmès però encara podem veure part de l’edifici que allotjava la maquinària del molí i la vivenda del moliner. També han resistit el pas del temps la bassa i la canalització d’entrada de l’aigua.

Sota el pont de Can Sobrepera, quasi a la llera de la riera, hi trobem la Font de la Mel que encara avui raja amb abundància. És una font senzilla però funcional que actualment ofereix aigua fresca als passejants però que abans de la generalització de l’aigua corrent devia servir als veïns per abastir-se d’aigua per al consum quotidià.

 

1_fontmel 2_fontmel 3_fontmel 4_fontmel 5_fontmel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s