Església de Sant Esteve i Castell

El poble de Cantallops creix  al voltant de les dues construccions més antigues del nucli urbà: el Castell i l’Església de Sant Esteve, tots dos  d’època medieval.  Aquest castell formava part del Vescomtat de Rocabertí, que s’estenia a banda i banda de la Serra de l’Albera.
El conjunt emmurallat d’època medieval constava de la muralla amb les seves torres, l’església parroquial, uns pocs carrers amb cases pels habitants, una plaça, un pou col·lectiu  i el cementiri. Només en queda part de la muralla que protegia el poble i una de les torres, que fa les funcions de campanar de l’església. La resta ha anat desapareixent a mida que el poble creixia.
 
L’església parroquial de Sant Esteve  fou construïda entre els segles XI i XIII, en època del Romànic, encara que al llarg dels segles ha sofert diversos canvis. Originalment devia tenir només una nau coberta amb una volta de canó, que encara es conserva, així com la façana oest, per on probablement s’accedia al temple en un inici. Durant els segles XIII i XIV s’amplià l’església afegint-hi una nau i més endavant, al segle XVIII, es construïren dues capelles en un lateral.  Fa les funcions de campanar la única de les torres de la muralla que s’ha conservat, de planta quadrada. La façana actual, oberta al sud, té una portalada amb dos arcs, un de mig punt i l’altre apuntat. Al costat de la porta hi trobem una làpida gòtica, datada el 1320 i dedicada a Guillem Querol, amb una inscripció i decorada amb quatre creus gregues dins un cercle situades als angles de la làpida.
 
 
SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s