Dolmen del Coll de Madàs II

D’aquest dolmen només se’n conserva la cambra funerària. La coberta s’ha esllavissat i ha fet caure una de les parets del dolmen. La cambra funerària és curta, com la majoria de les dels dolmens de la zona, edificada amb lloses d’esquist de les que només se’n conserven quatre (tres per les parets laterals i una per la capçalera), encara que podria ser que n’hi hagi alguna oculta a l’entorn del megàlit.

El corredor que devia donar accés a la cambra ha desaparegut del tot. Aquest estaria situat en línia amb l’eix de la cambra funerària i uniria l’habitacle on es s’enterraven els cossos i es feien les ofrenes amb la part exterior del túmul.  Segurament estava fet amb lloses més petites que les de la cambra o en pedra seca, sense utilitzar cap mena de ciment.

En cap dels dolmens de la zona s’han trobat restes humanes però per exemples d’altres indrets se sap que eren enterraments col·lectius. En els més antics, s’hi enterraven pocs individus però a mida que passà el temps, aquesta forma d’enterrament es va fer més habitual i el nombre de cossos enterrats augmentà. Els dolmens probablement acolliren diverses generacions de les comunitats que poblaven la zona.

 

SONY DSC 1madas2 4madas2 SONY DSC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s