L’Olivera

El conreu de l’olivera ha estat una activitat agrària representativa de Cantallops, gairebé tant com la vinya. Durant els anys 40 del segle XX fins a quatre trulls productors d’oli coexistien a la població. Actualment, tots aquests punts de producció han desaparegut i les olives es transporten a altres trulls de la comarca.

Al poble s’hi poden trobar olivars fins ben a prop del nucli urbà, en les planes resguardades de la Tramuntana. El recés que ofereix la muntanya fa que durant el període de floració de l’olivera a la primavera i quan el fruit ja ha crescut  a la tardor, el vent no faci caure ni flors ni fruits. Les varietats d’olivera més conreades a la zona són l’argudell i la corivell, que permeten produir uns olis de gran qualitat.

Els olivars dibuixen el paisatge des de temps antics encara que en algunes zones, després de l’hivern de 1956, anomenat “l’any de la fred”, es van substituir pel conreu de cereals, molt més productiu.  Els olivars solen ser parcel·les  netes i ordenades,  envoltades de parets de pedra seca, i això fa que en cas d’incendi  s’alenteixi la velocitat d’avenç del foc.

5oliveres 6oliveres 3oliveres DCIM100GOPRO

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s