Barraca de pedra seca

Aquesta barraca, feta de pedra seca, hauria estat utilitzada per guardar-hi les eines, la collita o bé per aixoplugar-s’hi en cas de mal temps. Les barraques de pedra seca han configurat el paisatge agrícola i ramader de l’Empordà, sempre lligades als conreus de la vinya i l’olivera, que són tant propis de la zona.

La cabana és de planta irregular, aproximant-se a la mitja circumferència, i està construïda amb pedres dels voltants, provinents de la neteja prèvia que es feia dels camps per tal de conrear-los més fàcilment. Només té una sola obertura, la porta, amb la llinda i els muntants fets amb grans blocs de granit treballats, també trets dels voltants.

La tècnica de la pedra seca és una manera d’aixecar murs molt antiga, que ja trobem en les construccions prehistòriques. Es tracta de construir superposant pedres horitzontalment, sense lligar-les amb cap mena de ciment o argamassa. La coberta de la cabana també és feta de pedra seca, amb la tècnica de la falsa volta: cada filada de pedres pren com a suport l’anterior fins que es tanca tot el forat i s’acaba bastint el sostre. Es solia posar terra i algun vegetal sobre la coberta per fixar-la.

2barraca 1barraca 3barraca 4barraca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s