Font del Solanà

El municipi de Cantallops és abundant en recursos hídrics, sobretot els paratges de La Muntanya i els Abellars. Allà hi trobem una sèrie de deus força cabaloses que des de temps immemorials aporten aigua potable als habitants de la zona. El 1978, algunes de les fonts de La Muntanya es canalitzaren per fer arribar l’aigua primerament al dipòsit de la Planella i després al nucli de Cantallops.

Les fonts, com aquesta del Solanà, sempre han estat un lloc d’esbarjo, de repòs en el camí o per a la pausa durant la jornada de treball. Fins el primer terç de segle XX, era costum a Cantallops anar a les fonts de La Muntanya, especialment, l’últim dia de la Festa Major, el 5 d’agost, el dia de “Sant Macari”. Les famílies s’aplegaven vora les fonts per menjar i fer xerinola. Fins i tot, el 1912 es va composar una cançó que recull aquest costum, que s’anomena “Lo dia de Sant Macari”. Des de fa pocs anys, per les festes de Setmana Santa s’hi celebra una “brunyolada”, organitzada per l’associació Cantallops Acció Cultural.

El “Solanà” fou la primera porció de la Muntanya que fou privatitzada, a finals de segle XVIII amb l’objectiu d’explotar els suros, una vertadera font d’ingressos que fins llavors controlava l’ajuntament. La font va ser urbanitzada el 1907 de la mà de Salvador Casas i Antònia Llongueras. Els nous propietaris d’aquesta finca van adaptar un espai d’esbarjo a l’inici del paratge urbanitzant la font, uns bancs i una taula de granit. Una intervenció que remataren amb un plataner per tenir una bona ombra.

frontal General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s