La geologia

El camí de l’Aigua es troba al sud-oest del  Massís de l’Albera. La tipologia de roques d’aquest entorn són les roques granítiques i les metamòrfiques, és a dir, granits i pissarres. Aquesta estructura geològica s’estén des del Pertús fins a Sant Climent Sescebes. Els granits es caracteritzen per estar constituïts de grans minerals observables a ull nu, en canvi, les pissarres que afloren a la meitat del camí destaquen per ser de tonalitats més fosques i per exfoliar-se fàcilment.

La combinació d’ambdues roques ha donat dos paisatges ben diferenciats. Per una banda, al poble ens trobem un relleu modelat en major mesura per l’acció humana però també per l’alteració de la pedra granítica del subsòl: el sauló. L’altre paisatge, la Muntanya, constitueix la part més elevada del terme i hi ha forces desnivells. Aquest entorn està format principalment per roques granítiques i dues franges de metamòrfiques.

Des del trencant fins una mica més enllà d’on us trobeu es pot observar el granit “d’ull de serp”. Aquest és molt apreciat com a pedra ornamental i es caracteritza pels contrastos entre blanc i negre dels minerals que el composen: quars, ortosa, biotita i hornblenda. En canvi, a partir del primer desnivell en el recorregut s’hi troben les pissarres. Aquestes es poden veure fins a la font del Solanà, a les vores del camí i a la llera de la riera. Es tracta d’una roca trencadissa i s’exfolia amb facilitat . El contacte d’aquesta roca amb l’aigua genera un desgast i un cromatisme singular que es recomana observar.

Pissarres Pissarra Granit Ull de serp

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s