La flora i la fauna

La muntanya, la Serra de les Canals, constitueix la part més elevada del terme i està principalment poblada per boscos de sureres. Les suredes són sempre presents al llarg del camí i formen part de l’economia local. S’observa bé l’explotació del suro a les escorces dels arbres, així com la gruixudesa i densitat del que en resta a les branques. En aquest entorn també s’hi pot observar el roure martinenc i el vern. El primer és un arbre de mida mitjana, caducifoli i produeix un aglà del que s’alimenta bona part de la fauna que habita aquest paratge. El vern, un arbre típic de la vegetació de ribera, el trobarem a la vora del corrent d’aigua.

El paisatge es completa amb la vegetació del sotabosc, que presenta una gran diversitat a l’itinerari i varia segons l’estació en que es visita. En el recorregut principalment s’hi pot trobar: l’estepa negra amb fulles de color verd fosc enganxoses i flors blanques; l’estepa blanca, amb fulles de color verd clar amb borrissol i flor rosa; el bruc, arbust petit de fulla minúscula; el romaní, planta aromàtica de fulla estreta i flor violàcia; el matapoll, de vistosos fruits vermells a final d’estiu; l’argelaga negra, arbust espinós de flor groga; i la ginesta, de tiges cilíndriques i flor groga a la primavera.

La fauna que transita en aquest paratge són, sobretot, el senglar i el conill. Darrerament s’hi ha detectat la presència de muflons, cabirols i daines, degut a repoblacions fetes en zones veïnes. Tanmateix, el camí es troba en un espai d’Especial protecció per les Aus (ZEPA) i la llista d’ocells que s’hi poden observar és considerable. S’han detectat més de dues-centes espècies, entre les quals, en aquest paratge, s’hi poden veure rapinyaires com l’àguila cuabarrada, la majestuosa àguila daurada, el duc o l’esparver.

Durant les èpoques en que la riera va plena, a les basses i indrets on hi ha aigua hi apareixen espècies d’amfibis i altres organismes que la resta de l’any resten latents. Destaquem una gran varietat d’amfibis i rèptils: la granota verda (reineta), el gripau o esglàput, el tritó i la salamandra, a més del llangardaix comú i la serp verda. La tortuga mediterrània, l’espècie més valuosa de l’Albera, hi és present però és complicat de veure-la.

 

Sureda reineta estepa negra Bruc Estepa blanca Papallona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s